poniedziałek, 19 września 2011

Niezbędnik kuchenny i paluchy serowe. / Cheese sticks.

Wyobraźmy sobie taką sytuację: jest sobota, leniwe popołudnie. Odpoczywacie po męczącym tygodniu w szkole/w pracy/w rozjazdach. Wygodny, nieco rozciągnięty już dres nie krępuje ruchów, więc wylegujecie się na kanapie właśnie w takim ubraniu. Znad kubka unosi się siwa para i zapach świeżo zaparzonej herbaty. Czytacie ulubiony magazyn, wciągającą książkę,  oglądacie po raz enty wzruszające romansidło lub też trzymający w napięciu film akcji. Ze słodkiego lenistwa wyrywa Was telefon. "Hej! Pomyślałam sobie, że jest dzisiaj idealny dzień na odwiedziny. Nie masz nic przeciwko, żebym wpadła z wizytą?' Nie, oczywiście, że nie. Tylko... No właśnie. Lodówka świeci pustkami. Zabrakło mąki, więc nawet najszybszych na świecie muffinków nie zdołacie przygotować... 


Jestem pewna, że każdy z nas przeżył choć raz taką sytuację. ;) Dlatego warto stworzyć sobie listę rzeczy w kuchni koniecznych. Nie tylko ze względu na nieoczekiwanych gości, ale także dla własnego komfortu, żeby w środku nocy nie musieć się martwić skąd wziąć mleko na ciepłe kakao, które pozwala spokojniej zasnąć czy też rezygnować z kanapek, na które tak bardzo macie ochotę, ze względu na brak masła. Ze względu na różne upodobania, nie mogę powiedzieć co trzeba mieć w kuchni, ale mogę wskazać, co się przyda :) Osobiście zawsze staram się mieć w lodówce mleko i jajka. W szafce zawsze musi stać mąka, cukier, zapas proszku do pieczenia i cukru waniliowego oraz olej. Z tych składników można śmiało przygotować szybkie wypieki z okazji wizyty nieoczekiwanych gości lub po prostu z wielkiej ochoty na coś słodkiego. :) Jest jeszcze jeden produkt, który jest niezwykle przydatny. Jest uniwersalny, bo można go przyrządzić na słodko i na słono. Wedle upodobania. Mam na myśli gotowe ciasto francuskie. Amatorzy słodkości mogą przerobić je np na cynamonowe palmiery, a miłośnikom słonych zakąsek na pewno przypadnie do gustu dzisiejszy przepis. Paluchy serowe, bo o nich mowa, są idealne zarówno 'solo' jak i jako dodatek (propozycja podania w następnych poście :) ). Nie pozostaje mi więc nic innego jak zaproszenie Was na serową ucztę :)


Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 1 porcja gotowego ciasta francuskiego
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • ok. 100 g startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie (w temp. lodówkowej nie zamrażalnika) rozłożyć na stolnicy. Za pomocą noża do pizzy przeciąć wzdłuż na pół.


Następnie nałożyć przecier pomidorowy na oba płaty ciasta.



Startym żółtym serem posypać jedną część ciasta, przykryć drugim płatem i lekko docisnąć do sera i skleić krawędzie. Za pomocą noża do pizzy kroić w paski grubości ok 1,5 cm.


Paski zwijać w spirale i układać naprzemiennie na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Jajko rozmącić dodać szczyptę soli i pieprzu oraz zioła. Dokładnie wymieszać. Za pomocą pędzelka smarować paluchy jajkiem.


Piec ok. 15 minut, aż ser się roztopi a paluchy zrumienią. Paluchy są idealną zagryzką na spotkanie ze znajomymi, ale też świetnym dodatkiem. Do czego? Zdradzę w następnym poście :)

SMACZNEGO!


Kochani, przypominam jeszcze o wrześniowym głosowaniu w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2011. :)


/English version.

Cheese sticks
Ingredients:
1 portion of frozen puff pastry
few tbsp tomato paste
abot 150 g fresh-grated cheese
1 egg
salt, pepper, basil, oregano, marjoram

Preparation:
Preheat oven to 180 °C. Cut puff pastry into two pices. Put a tomato paste on both pices. Sprinke with basil, oregano and marjoram, then put grated cheese on one piece of pastry. Cover the cheese one piece with another and gently press the edges together. Then cut it into 1,5 cm strips and twist them little bit. Put the strips on the baking sheet with baking paper on it. Mix egg with a little bit of salt, pepper and herbs, then apply it on twisted strips. Bake about 15 minutes, until cheese melts and strips become a little bit browned.

18 komentarzy :

  1. Pewnie, że ciasto francuskie w pogotowiu:). TAkie paluchy to nawet bez niespodziewanych gości. U mnie byłoby pesto, bo koncentratu nie używam. Śliczne i pyszne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też staram się je zawsze mieć. Do niezbędników zaliczam jeszcze pokrojone w kostki wielkości pudełka zapałek i zamrożone masło ;) No i obowiązkowo krem krówkowy, orzechowy albo lemon curd. Nigdy nie wiadomo na co przyjdzie ochota :)!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne spiralki!

    u mnie niby staramy się trzymać jakiejś listy, ale czasem brakuje nam jajek, mąki, mleka... niestety świat nie jest idealny i idealnym nie jest nasze planowanie. ma to swój urok;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne zdjęcia ;]
    hm, oj, nie ma to jak gotowe ciasto francuskie!
    ach, pochwała wygody xd
    cudowne te paluchy, wiesz?


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyyyszne!
    Ja robiłam kiedyś takie, ale tylko z z serem i oregano. Twoje wyglądają wybornie.
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto francuskie w ciekawej odslonie,
    super pomysl na przekaske:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam ! mam pytanie gdzie kupić ciasto francuskie ? w piekarni :> bo chętnie bym tych paluchów spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pingwinko, ja kupuję w Lidlu :) kosztuje coś koło 3 czy 4 złotych, znajdziesz je na ladach chłodniczych przy serach i wędlinach :) w każdym większym supermarkecie też dostaniesz chłodzone/mrożone ciasto francuskie, ale cena niestety już jest wyższa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybko,zgrabnie,ładnie;)Francuskie to chyba najczęściej wykorzystywane ciasto na tego typu okazje (bez zapowiedzi rzecz jasna;d)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojaaaa, jaki super pomysł! Nie pomyślałam jakoś, żeby z ciasta zrobić takie paluchy. Palmiery - owszem były, ale to...? :) Super, super, niedługo robię!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smakowicie :D ... uwielbiam ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cheese is my life, and anything that has cheese in it.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł dla niezapowiedzianych gości:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam paluchy serowe..pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks delicious. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.

    OdpowiedzUsuń
  16. Boskie.. moja przyjacioka robi fantastyczne serowe paluchy, ale Nie są tak pieknie zarumienione!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Durszlak.pl