sobota, 14 maja 2011

Oszukana pizza na cieście francuskim. / Fake pizza on puff pastry.

Wczoraj na obiad miała być tarta. Na cieście francuskim. Ze świeżymi warzywami i lekko zamarynowanym kurczakiem. Wyszło coś co nazwałam oszukaną pizzą. Nie da się ukryć, wynalazek genialny :) Dawno się chyba niczym aż tak nie zachwycałam. Niby nic takiego... Ale, naprawdę, to było niebo w gębie! :) Do wyboru były 2 rodzaje: wege i z kurczakiem :) A Wy na którą się zdecydujecie? :)


Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć, pozbyć się błon, pokroić na małe kawałki. Następnie wrzucić do miski, wsypać 1-2 łyżek przyprawy do kurczaka, wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 C. Warzywa umyć, pieczarki obrać. Paprykę pokroić w paski, cukinię i  w talarki. Mozzarellę odcedzić z zalewy, pokroić w cienkie plasterki. Jedną porcją ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty, drugą przekroić na pół, zwinąć ok. 1 cm krawędzi do środka tworząc jakby ramkę, ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto 'podziurkować' widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie lekko obsmażyć kurczaka. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować przecierem pomidorowym, układać na nim ser, warzywa i mięso. Na wierzchu położyć gałązki świeżego tymianku. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Podawać z gałązką tymianku do dekoracji.

SMACZNEGO!





/English version.

Yesterday at the dinner was supposed to be tart. On puff pastry. With fresh vegetables, mozzarella cheese and marinated chicken. But I prepared something that I called fake pizza. It was magnificent! I realize that it seems to be nothing special but really, it was heaven in my mouth! There were two options: vegetarian one and with chicken. Which one would you like to eat? :)

Ingredients:
* 2 portions of frozen puff pastry dough
* 90 g tomato puree
* 1/2 red pepper
* 1/2 green pepper
* 200 g champignons 
* 1 small courgette
* one ball of mozzarella cheese
* single chicken breast
* fresh thyme
* olive oil & seasoning for chicken dishes


Wash chicken breast and cut it into small pieces. Put meat into bowl, add 1-2 tbsp seasoning for chicken dishes and few tbsp olive oil and mix together. Then cover it with silver foil and put into fridge. Preheat oven to 180 C. Wash the vegetables and peel the mushrooms. Slice vegetables, mushroom and mozzarella cheese. One portion of puff pastry dough put into tart pan. Another one cut in half. Roll edges (1-2 cm) inside like this. Put into baking tray with baking paper on it. Prick the surface of the pastry with a fork. Put into oven for about 10 minutes. In the meantime fry lightly the marinated chicken in the pan. Then smooth tomato puree on pastry, put down mozzarella cheesee, chicken, vegetables and thyme sprigs. Bake for about 15-20 minutes.And then... just enjoy the taste... :)

BON APPETIT!

ps. If you like me blog, please press 'Like' button on the right side :) And if you liked this recipe, post a comment :)


18 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie "oszukane" pizze. W ogóle ciasto francuskie ma szczególnie miejsce w mojej kuchni. Twoje pizze wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ta oszukana pizza :) Ale mnie zresztą wszystko na cieście francuskim kusi...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo robię z ciasta francuskiego, ale pizzy jeszcze nie - pora wypróbować :D

    P.S. Uwielbiam Florence!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny pomysl - i na pewno szybszy niz tradycyjna pizza! Obie wersje bardzo mi sie podobaja, wybor bylby baaaardzo trudny...

    OdpowiedzUsuń
  5. dalibyśmy się oszukać taką pizzą ;-) Dzięki za dodanie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. juz mi slinka cieknie na widok takich cudnych zdjec:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale apetyczne te zdjecia, wiec i pizza taka musi byc pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pięknie wygląda!
    cudne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. podziwiam, że piszesz jeszcze po ang :)
    zostało coś jeszcze??

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka jest najlepsza. Świetne te zdjęcia na końcu w slajdzie :) Maila napiszę, jak tylko znajdę chwilkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna, ta pizza, kolorowa i smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetna kombinacja zdjęć! gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś przepysznego =)
    Cudo =D DZiękuje za ten genialny przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. mhmmmmm :) muszę koniecznie wypróbować! gratuluję pomysłowości!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda pysznie i skusiłam się na taką lecz to coś to nie dla mnie, nie wiem dlaczego ale nie pasuje mi to ciasto francuskie do składników na pizze.Już więcej tego nie zrobie

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekny blog i piekne zdjecia!!! Widze jak wiele jeszcze musze popracowac nad swoim. Uwielbiam ciasto francuskie. Dzisiaj bede robic na obiad, a zapomnialam juz jak sie za nie zabrac. Dziekuje za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)

Durszlak.pl