Wiosenna sałatka na Wielkanoc.

11:11 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Na świątecznych stołach zawsze jest pełno sałatek. Nie ważne czy to Wielkanoc, Boże Narodzenie, urodziny dziadka, rocznica ślubu rodziców, imieniny cioci czy Bóg wie jaka jeszcze okazja. I ja się wcale temu nie dziwę, bo robi się je szybko (no może poza tradycyjną jarzynową ;) ), a składniki można łączyć w przeróżne kombinacje. Problem jest tylko taki, że często są one wręcz utopione w majonezie, czy innych ciężkich sosach. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować dla Was propozycję lekkiej, wiosennej sałatki na świąteczny stół. Nie zabraknie w niej jajek oraz wiosennych atrybutów takich jak rzodkiewka, ogórek czy szczypiorek, zaś dressing zawiera w sobie nutę rzeżuchy. Znika w tempie ekspresowym, więc lepiej od razu przygotujcie sobie większe porcje ;)


Wiosenna sałatka na Wielkanoc
Składniki (na porcję dla 2 osób):
  • duża garść rukoli
  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 rzodkiewek
  • kawałek zielonego ogórka (ok 7 cm)
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1/3 szklanki pociętej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • pół pęczka grubego szczypioru
dressing
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka rzeżuchy
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę lodową opłukujemy (jeśli rukola nie była wcześniej umyta przez producenta - ją także), kroimy w paski lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z rukolą na dużym talerzu lub paterze. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki. Rzodkiewki i ogórka opłukujemy, kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową, jeśli używacie mrożonej, zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paseczki, podpiekamy na suchej patelni. Na sałacie układamy warzywa, posypujemy chipsami z szynki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy na sałacie. Przygotowujemy dressing: rzeżuchę siekamy, dodajemy do oleju, mieszamy energicznie z dodatkiem musztardy i cytryny, aż składniki się połączą, doprawiamy solą i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę, a całość obsypujemy drobno posiekanym szczypiorem.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Daj znać co myślisz!