Chińszczyzna. / Chinese fried rice.

11:14 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 8 Comments

Z Azjatyckimi daniami nie miałam jakoś do tego pory za wiele do czynienia. Chyba po prostu boję się tych smaków. Są bardzo wyraziste i daleko inne od np uwielbianej przeze mnie kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni chińskiej mimo, że dużo jest mięsa to królują także owoce morza, z którymi do tej pory jakoś nie bardzo się lubiłam. (aczkolwiek niedługo zaprezentuję Wam moją próbę zaprzyjaźnienia się z jednym z morskich stworzeń - co najlepsze, udaną! :) ). Są jednak dania, których bać się nie muszę jak np. soba z kurczakiem i warzywami czy to, które przedstawię Wam dzisiaj. Dzisiejszy przepis jest dla mnie bezpieczny, bo: zawiera w sobie kurczaka (którego uwielbiam), jego składnikami głównymi są ryż i warzywa, wśród przypraw królują jedne z moich ulubionych. Zatem nie przedłużając... Do dzieła! :)

Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski, zalać kilkoma łyżkami sosu sojowego (u mnie ok. 4-5), dodać po jednej łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru i odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ryż (nie w torebkach) opłukać, zalać wodą (mniej więcej 2 razy więcej wody niż ryżu, najlepiej odmierzać szklanką, na 1 szklankę ryżu - 2 szklanki wody), dodać łyżkę curry, zamieszać, odstawić na pół godziny. Następnie dodać łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu do momentu, gdy ryż wciągnie całą wodę. W woku rozgrzać kilka łyżek oliwy, usmażyć na niej kurczaka. Następnie wrzucić całą torebkę warzyw do dań chińskich (450 g, np. takie), wymieszać i smażyć pod przykryciem kilka minut. Doprawić papryką ostrą i słodką, curry, imbirem i odrobiną soli. Ryż można lekko opłukać, dodać do warzyw z kurczakiem. Dokładnie wymieszać, smażyć kilka minut. Jeśli trzeba, dodatkowo doprawić. I gotowe... :)
SMACZNEGO!
Zwracam się także po raz kolejny z prośbą o Wasze głosy w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku. Dla głosujących przewidziane są atrakcyjne nagrody, w tym miesiącu do wygrania jest 10 noży ceramicznych dla 10 osób, które zamieszczą najbardziej oryginalne komentarze w formularzu do głosowania. :) Zachęcam więc!

/English version.

What do you need:
  • 200 g rice
  • 300 g chicken breasts
  • 1 package frozen vegetables for chinese dishes
  • dark soy sauce, olive oil; chilli, sweet pepper, curry and ginger powders, salt

Preparation:
Wash your chicken and cut it into pieces. Then put it into bowl, add few tbsp soy sauce (about 4-5) and 1 tsp of chilli, pepper, curry and ginger powders and pinch of salt. Mix it together, cover with food foil and put into fridge for few hours (for overnight would be the best). Put rice into pot, add water (twice more water than rice, eg 1 cup rice - 2 cups water) and 1 tbsp curry powder, mix it and put aside for half an hour. Then add 1,5 tsp salt and cook until rice will take all the water in. Put few tbsp olive oil into wok and fry marinated chicken in it. Add frozen vegetables, mix it and fry for few minutes. Add spices (chilli, pepper, curry, ginger powders) and cooked rice. Mix together and fry few more minutes. Season it more if it's needed.

BON APPETIT!

8 komentarzy :

  1. Wygląda tak pysznie... tak apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, chyba jutro sobie przyrządzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kini, ale ładne zdjęcia :) I to pierwsze migawkowe na początku, jakie fajne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie, żółciutko tak, kolorowo... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proste i na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszna! I jaka fajna fotorelacja:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!