Muffiny na poprawę humoru

22:45 Kini ^^ 6 Comments


Czasami, kiedy negatywne emocje biorą górę nad tymi dobrymi, człowiekowi potrzeba czegoś co sprawi mu radość i przywróci uśmiech na usta. Kiedy pragnie się poprawy humoru nie ważna jest pora dnia. Wczoraj o godzinie 23:30 musiałam coś upichcić. Coś, co sprawiłoby, że przestanę myśleć o złych rzeczach. A co jest najlepsze na przygnębienie? Nic innego jak słodkości. Muffiny są do tego idealne: bardzo szybkie i proste w przyrządzeniu, zaś w smaku nieziemskie. A chcąc sobie jak najbardziej urozmaicić życie powstaje właśnie coś takiego...



Muffiny z jogurtem i kruszonką czekoladowo-orzechową.

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu owocowego (np. Fructis)
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 6 kostek czekolady z orzechami
  • filiżanka mrożonych lub świeżych borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić. 3 łyżki mąki wymieszać z 3 łyżkami cukru, pokruszonymi migdałami i posiekaną drobno czekoladą. Mieszankę zalać odrobiną roztopionej margaryny i połączyć składniki, aby otrzymać kruszonkę. Resztę mąki i cukru wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka, wlać mleko, jogurt i roztopioną margarynę. Wymieszać. Ciasto rozdzielić do foremek, ułożyć na nim po kilka borówek, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 25-30 minut.

SMACZNEGO!

6 komentarze :

Daj znać co myślisz!

Kremowa zupa pieczarkowa

20:48 Kini ^^ 19 Comments

Moja Mama była dla mnie mistrzynią kuchni od zawsze. Zresztą jest nią do tej pory :) Pamiętam jak przyrządziła po raz pierwszy tę zupę. To było istne 'niebo w gębie' :) A teraz ja przejęłam przepis na tę niebiańską zupę i staram się dorównać mojej Mistrzyni :) Jakoś sobie z tym radzę, ale i tak mi jeszcze do Niej daleko. :)


Kremowa zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać połowę posiekanej pietruszki, wymieszać. W garnku roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać pieczarki z cebulą i natką oraz śmietanę. Zupę przelac do talerzy. Każdą porcję przystroić kleksem ze śmietany i kawałkiem gałązki pietruszki.

SMACZNEGO!

19 komentarze :

Daj znać co myślisz!

Margarita Ice Cream

21:51 Kini ^^ 7 Comments

Nigella Lawson to prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej.
Oglądając nie tak dawno jej program olśniły mnie te lody. Szybkie, proste i niesamowicie smaczne. Czekałam kilka miesięcy na moment, w którym uległam pokusie i przygotowałam je. Na osiemnaste urodziny dostała
m od znajomych butelkę srebrnej tequili. Gdy ją zobaczyłam w torebce, od razu wiedziałam co z nią zrobię. Kilka dni po imprezie zerwałam akcyzę z zakrętki i dwie łyżki płynu zmieszały się ze śmietanką, w wyniku czego powstał wyśmienity i delikatny deser.



Składniki:
  • 150 g cukru pudru
  • 125 ml soku z limonek
  • 2 łyżki tequili
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 500 ml śmietanki 30-36%

Sposób przygotowania:
Cukier puder, alkohole i sok z limonek dobrze wymieszać. Ciągle mieszając wlać śmietankę. Ubić na gładką i kremową masę, ale nie na sztywno. Masę przelać do zamykanego pojemnika, zamknąć go i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Lody podawać udekorowane startą skórką z limonki.

SMACZNEGO!

7 komentarze :

Daj znać co myślisz!

Pleśniak.

15:11 Kini ^^ 5 Comments

Składniki:
  • 250 g margraryny
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyzki kakao
  • dżem/konfitura
Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę, żółtka, 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Szybko zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dokładnie wgnieść kakao. Wsadzić na około godzinę do lodówki.
W wysmarowanej tłuszczem tortownicy ułożyć jedną (jasną) porcję ciasta. Na ciasto wlać dżem/konfiturę. Na tę warstwę, zetrzeć na tarce ciemną część ciasta. Następną warstwę będzie tworzyć piana ubita z białek z 1/2 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Polecam to ciasto zaraz po ostygnięciu. Ma niezapomniany smak. :)



SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z książeczki z przepisami z Kasi.

5 komentarze :

Daj znać co myślisz!

Sos tatarski

21:17 Kini ^^ 1 Comments



Wspaniały smak i prostota przygotowania. Dwie cechy, które charakteryzują tę sałatkę. Polecam ją na różne okazje. Ale i bez okazji smakuje wspaniale. :)

Składniki: (proporcje w zależności od ilości porcji)
*ogórki konserwowe
*pieczarki marynowane
*jajka na twardo
*majonez
*sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ogórki, pieczarki i jajka posiekać w malakserze bądź przy pomocy ręcznego robota kuchennego na drobną kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. I gotowe! :)

SMACZNEGO!

1 komentarze :

Daj znać co myślisz!

Sałatka z zupek chińskich

21:29 Kini ^^ 2 Comments

Zdumiewające jest, że jedne z najsmaczniejszych dań, są tak proste w wykonaniu, powstałe z niewyszukanych składników. Wydawać by się mogło, że potrawy o nietuzinkowym smaku, wymagają spędzenia nad nimi ogromnej ilości czasu i pieniędzy. A dzisiejsza sałatka nie ma nic wspólnego ani z ogromnymi kosztami, ani z długim czasem przygotowania. A oto i procedura jej przygotowania...
Składniki:
  • 2 opakowania zupek chińskich (jedna ostra, druga łagodna - polecam zupki Vifon)
  • duża czerwona papryka
  • średni ogórek
  • puszka kukurydzy
sos
  • kopiata łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Paprykę i ogórka umyć. Pozbyć się nasion z papryki. Pokroić warzywa w kostkę. Makaron z zupek drobno pokruszyć. Kukurydzę osączyć z zalewy, dosypać do makaronu, papryki i ogórka. Przyprawy z zupek dosypać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin, aby makaron nasiąknął sokami z warzyw. Majonez, jogurt i musztardę dokładnie wymieszać. Sos wlać do sałatki, dokładnie wymieszać i gotowe. :)


SMACZNEGO!


2 komentarze :

Daj znać co myślisz!